Intro

Masuratorile topografice moderne au evoluat  de la masurarea precisa a unghiurilor in plan vertical si orizontal cu ajutorul teodolitelor, la stabilirea pozitiei precise pe glob a unor puncte folosind receptoare ale semnalelor emise de satelitii integrati in sistemele de pozitionare globala.

Primul sistem de sateliti -cel american- denumit  GPS (Global Positioning System) a devenit denumirea generica pentru masuratorile topografice ce utilizeaza semnalul satelitar pentru pozitionare si pentru acest tip de aparate.

Primele generatii de astfel de aparate GPS au folosit receptoare cu o singura frecventa (L1) , ce puteau receptiona numai semnale modulate pe o singura frecventa de la  sistemul american GPS.

In prezent, cele mai folosite aparate sunt cele GNSS-RTK de dubla frecventa (L1/L2 ), cu un  numar sporit de canale, si care se pot conecta la mai multe sisteme de sateliti ( la GPS, la sistemul rusesc GLONASS , sau cu canale rezervate pentru alte sisteme ce vor apare ulterior- sistemul european Galileo si cel chinezesc Compass in curs de implementare).

Daca sistemele GPS de simpla frecventa (L1) se pot utiliza numai la masuratori statice, sau cinematice urmand ca rezultatele sa fie obtinute dupa o postprocesare a datelor inregistrate in teren, sistemele GNSS-RTK cu dubla frecvanta L1/L2 pot fi folosite atat la masuratori statice si cinematice, cat si la masuratori in timp real, asa-numitele masuratori RTK (Real Time Kinematic). Pentru determinarea in timp real cu precizie centimetrica  a coordonatelor punctelor este nevoie ca aparatele GPS-GNSS RTK sa primeasca corectii de la statii fixe terestre. Acest lucru este posibil fie prin radio UHF de la o baza proprie (in acest mod fiind nevoie de 2 aparate – base si rover), sau folosesc modem-uri GSM  pentru conectarea la internet pentru receptia corectiilor RTK de la statiile fixe permanente, existente in multe tari (ROMPOS pentru Romania). Modulele GSM functioneaza cu cartele GSM de internet de la operatorii locali de telefonie mobila.

Conditia efectuarii masuratorilor GPS-RTK este ca soft-ul controller-ului sa aiba implementat algoritmul de transcalcul din sistem de coordonate WGS84 in sistemul national de coordonate al fiecarei tari (in cazul Romaniei – Transdat – pentru transcalcul si proiectia Stereografica 1970 ca sistem national).

O alta conditie este ca in zona in care se efectueaza masuratoarea sa fie semnal GSM de date suficient de puternic pentru a realiza conexiunea internet, in caz contrar pentru masuratorile GPS RTK fiind necesare minim 2 aparate (base si rover) si posibilitatea de a stabili conexiunea radio UHF intre ele.

* Principalii parametri care definesc nivelul tehnic al unui sistem GPS GNSS RTK sunt :

– numarul de canale si a sistemelor satelitare urmarite;

– posibilitatea implementarii gridului de distorsiune pentru transcalcul in sistemul national de coordonate;

– performanta filtrelor de selectie a semnalului GNSS bun de cel bruiat;

– nivelul de performanta al carnetului de tren si a soft-ului RTK care poate permite importul si exportul diferitelor formate de desene (.dwg, .dxf, .dgn, .shp), sau de inventare de coordonate, precum si operatiile grafice caracteristice lucrarilor topografice (offset-uri, extensii, proiectii, parcelari, unirea punctelor, calculul suprafetelor, volumelor, etc.) direct in teren;

– usurinta folosirii atributelor (codurilor) necesare identificarii ulterioare a diferitelor entitati masurate, sau create in teren;

– ergonomia si usurinta folosirii interfetei grafice cu utilizatorul; etc.

Consultarea starii ionosferei la momentul efectuarii masuratorilor este de asemenea o cerinta imperativa. Mai jos indicam link-ul gratuit cu hartile ionosferice puse la dispozitie de site-ul Trimble.com:

Harta cu continutul total de electroni liberi a ionosferei

Harta de scintilatie a ionosferei